English  |  正體中文  |  简体中文  |  Items with full text/Total items : 16909/19260 (88%)
Visitors : 7583718      Online Users : 285
RC Version 7.0 © Powered By DSPACE, MIT. Enhanced by NTU Library IR team.
Scope Tips:
  • please add "double quotation mark" for query phrases to get precise results
  • please goto advance search for comprehansive author search
  • Adv. Search
    HomeLoginUploadHelpAboutAdminister Goto mobile version
    Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir.cnu.edu.tw/handle/310902800/31161


    標題: 醫院藥學實習內容分析
    作者: 嚴淑揚
    陳勇全
    易智豪
    李弦諭
    許祐欣
    貢獻者: 嘉南藥理大學藥學系
    關鍵字: 醫院藥學實習內容
    醫院藥學實習辦法
    日期: 2015-05-05
    上傳時間: 2018-03-27 10:25:13 (UTC+8)
    摘要: 目的:研究調查分析多家醫院藥學實習內容,確認實習內容符合中華民國藥師公會全國聯合會理監事會通過的《醫院藥學實習辦法》,可達到藥學實務技能訓練的目的。
    方法:製作問卷並請已完成醫院實習的藥學系學生填寫問卷,回收問卷後進行統計並分析結果。
    結果:共收集三十三家區域級以上醫院的實習資料,所有醫院的藥學實習內容皆符合《醫院藥學實習辦法》的規定。但基本項目時數部分,只有六家醫院完全遵守。選修項目中以中醫門診較少進行實習。每家實習醫院皆會要求實習生上台報告,其中以病例報告最多。所有醫院皆要求藥學生每個實習日實習八小時以上。
    結論:醫院藥學實習確實可以有效地訓練藥學生的實務技能及專業態度,但在基本項目的時數安排上只有六家醫院完全遵行規定,未遵守的結果可能使學生完整學習某些技能機會減少。期待參與實習的醫院藥劑部門能確實遵守醫院藥學實習基本項目的時程安排,使學生接受完善的訓練。
    Appears in Collections:[藥學系(所)] 會議論文
    [藥理學院] 2015 第九屆嘉南藥理大學藥理學院師生研究成果發表會

    Files in This Item:

    File Description SizeFormat
    B08.pdf391KbAdobe PDF22View/Open


    All items in CNU IR are protected by copyright, with all rights reserved.


    DSpace Software Copyright © 2002-2004  MIT &  Hewlett-Packard  /   Enhanced by   NTU Library IR team Copyright ©   - Feedback