English  |  正體中文  |  简体中文  |  Items with full text/Total items : 17333/19639 (88%)
Visitors : 5372336      Online Users : 492
RC Version 7.0 © Powered By DSPACE, MIT. Enhanced by NTU Library IR team.
Scope Tips:
  • please add "double quotation mark" for query phrases to get precise results
  • please goto advance search for comprehansive author search
  • Adv. Search
    HomeLoginUploadHelpAboutAdminister Goto mobile version
    Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir.cnu.edu.tw/handle/310902800/23527


    標題: 臺南市社區老人對於集合住宅照顧模式與社會參與之研究
    作者: 龔玉齡
    貢獻者: 生活應用與保健系
    日期: 2010
    上傳時間: 2011-02-22 15:39:41 (UTC+8)
    摘要: 在都市土地高度使用的現況中,集合住宅有逐漸增加的趨勢,但集合住宅由於高樓的垂直距離常造成人際關係的冷漠疏離。高齡者人口比率逐漸提升的趨勢下,如何避免集中住宅內的老人因欠缺互動交流而致產生生活的封閉孤獨,是重要的老人居住課題之一。在避免老人生活封閉孤獨的思考上,藉由舒適的公共空間與公共設施的提供是有機會讓老人走出自己的生活空間(範圍)。但若進一步藉由社區內的組織積極設置相關據點來提供老人在社區照顧服務,應更能帶動老人走出自己的生活空間(範圍),並且促進人際間的交流互動。
    台南市社區組織大多數已積極參與老人社區照顧工作,甚至設有關懷社區據點,方便於提供老人參與社區照顧服務。
    本研究藉由問卷調查來瞭解老人對於社區照顧服務的使用特性,並分析社區關懷據點對老人在自己生活空間(範圍)之外的生活行為內容以及所在地點與時間分配的影響。另外,居住在集合住宅的老人,對於社區照顧服務是否能有效的吸引老人主動外出並促進社交活動的積極效益而加以探討。
    關聯: 計畫編號:CN9940;計畫年度:99
    Appears in Collections:[生活應用與保健系] 校內計畫

    Files in This Item:

    File Description SizeFormat
    CN9940.pdf234KbAdobe PDF1546View/Open


    All items in CNU IR are protected by copyright, with all rights reserved.


    DSpace Software Copyright © 2002-2004  MIT &  Hewlett-Packard  /   Enhanced by   NTU Library IR team Copyright ©   - Feedback